Menu Button HTML by Css3Menu.com

Sprookjes en de maanddeugden

Rita Veenman - Sprookjes spreken in een beeldtaal, die heel wezenlijke aspecten van de mens tot uitdrukkking kunnen brengen, die in gewone begrippen uitgedrukt haast onnoembaar zijn.
De meeste van ons staan steeds verder van de natuur af. We hebben ons met de moderne techniek dan ook verregaand van haar geŽmancipeerd. Hoewel dit een onontkoombare en ook zinvolle ontwikkeling is geweest, stelt dit hele nieuwe eisen aan het innerlijke leven van de moderne mens. Terugkeren naar de oude natuurgebonden leefwijze kan niet, het vinden van een nieuwe verbinding met de natuur is echter belangrijk voor zowel de natuur als de mens. Van oudsher leefde de mens intensief met de ritmen van de seizoenswisselingen. Vele christelijke feesten hebben hun oorsprong in een festiviteit die met het seizoen samenhing. Het innerlijke leven weerspiegelde de gebeurtenissen in de natuur. De winter was een tijd van bezinning, gereedschappen herstellen en verhalen bij het vuur, enz. Elke maand stond in het teken van een speciale activiteit, kenmerkend voor een voor-industriŽle, agrarische samenleving. De Grieken en Romeinen hadden al bij elke maand een maanddeugd, die in die maand kon worden nagestreefd. In de middeleeuwen vindt het leven met de deugden van de maand een hoogtepunt in de zogenaamde school van Chartres, rond de beroemde kathedraal van Chartres in Frankrijk.De maanddeugden

Voor de moderne westerse mens heeft Rudolf Steiner de deugden van de maand een aangepaste, eigentijdse vorm gegeven. Zij volgen wel de seizoenswisselingen, maar appelleren ook sterk aan de individuele ontwikkeling. Ook bieden zij een weg om tot een nieuwe, voor de hedendaagse mens adequate, verbintenis te komen met de natuur. Hieronder volgt een overzicht van deze deugden van de maand en sprookjes die Gisela Fugger erbij heeft gezocht:

Aprildevotie, eerbied wordt tot offerkrachtDe goudkinderen
Mei(innerlijk) evenwicht wordt tot vooruitgangIJzeren Hans
Juniuithoudingsvermogen wordt tot trouwDe trouwe Johannes
Julionzelfzuchtigheid wordt tot catharsisGelukkige Hans
Augustusmedelijden wordt tot vrijheidDe witte slang
Septemberhoffelijkheid wordt tot gevoel voor tactDe drie mannetjes in het bos
Oktobertevredenheid wordt tot gelatenheidDe roetzwarte broer van de duivel
Novembergeduld wordt tot inzichtBontepels
Decembergedachtecontrole wordt tot waarheidsgevoelHet klosje, de schietspoel en de naald
Januarimoed wordt tot bevrijdingskrachtVrouw Holle
Februaridiscretie wordt tot meditatiekrachtDe twaalf broers
Maartgrootmoedigheid wordt tot liefdeDe kristallen bol


Cursus sprookjes en maanddeugden

Sprookjes geven in beelden de innerlijke ontwikkeling van de mens weer. Deze beelden getuigen van grote wijsheid en inzicht in de menselijke ziel. Zij spreken een taal die je eerst moet leren verstaan. Betekenis krijgt een bepaald beeld pas in de context van het hele sprookje. Sprookjes ontlenen veel beelden uit de natuur: dieren, planten en mineralen. Dit zijn echter ook weer beelden die betrekking hebben op de menselijke ziel. Zo macrokosmos zo microkosmos zeiden de oude chinezen al. Vos, graan of kristal staan voor innerlijke eigenschappen of processen.

In de cursus Sprookjes, kleur en het leven met de deugden van de maand bieden wij een concrete weg om te leven met deze maanddeugden (zie hier). Vanuit een maanddeugd worden waarnemingen in de natuur gedaan en gewerkt aan een sprookje. De cursus vindt maandelijks plaats op een zaterdagochtend. Deze ochtenden hebben de volgende opbouw:

  • Introductie van de maanddeugd
  • Het sprookje wordt verteld
  • Waarnemen in de natuur met een gerichte opdracht
  • Verzamelen van de ervaringen in de natuur in samenhang met de maanddeugd
  • Werken met de beelden in het sprookje en de maanddeugd
  • Werken aan een kleur die zich binnen het sprookje als een belangrijk zinnebeeld voordoet en wederom samenhangt met de maanddeugd.


Cursusleiding:
Rita Veenman is vertelster en werkt al jaren met sprookjes
Kees Veenman houdt zich bezig met fenomenologisch kleuronderzoek.

Inschrijven mailinglist:

DE WITTE SLANG


Deze site is van
Kees en Rita Veenman.
De site werd in 2004
begonnen. De thema's
die ons bezighouden
zijn hier verzameld.

SITEMAP


Home
Cursussen
Vakantiehuis Hongarije
Sprookjes
Kleuren
Ict
Nat.wet.sectie

CONTACT


Kees en Rita Veenman
023-5295119 of per: email